miercuri, 20 iunie 2007

Despre fericire II

Am început să glumesc gîndindu-mă la mine, ceea ce nu glumeam odată. Semn că m-am maturizat. Am început să nu fac ceea ce faceam deja de mult, am început să nu pot ceea ce puteam de mult. Dar cînd e vorba de a dori, nu există limite. Nu doresc ceea ce doream, ci doresc mai mult din ceea ce am deja. Limita dorinţelor e infinită ca şi limita fericirii, de altfel. Îţi doreşti atîta timp cît eşti conştient că eşti capabil să oferi. Dacă nu eşti în stare de acest lucru, şi totuşi îţi doreşti mai mult, atunci, prietene, se cheamă că eşti un idiot.
Fericirea e o stare omniprezentă atîta timp cît ştii să o percepi. Ea are întotdeauna aceeaşi formă, aceeaşi materie, dar o percepem în grade diferite de intensitate. Senzaţia de la început nu o compari cu senzaţia de după, deşi per ansamblu, intensitatea este identică. Ceea ce comparăm noi însă sînt treptele. Astfel, după o dezamăgire, fericirea iniţială (să o numim F1) vine ca o stare de plutire, ca un flu-flu (cum ar spune o prietenă), cu fluturaşi albaştri în stomac, cu norişori albi-roşiatici şi moi, cu paf-paf-uri. Următoarea treaptă, pentru ca intensitatea trăirilor să se menţină aceeaşi, ar fi o fericire mai mare (o fericire secundară, F2), ceea ce, evident, nu există. Şi atunci te întrebi: ce s-a schimbat? de ce nu este totul ca la început? Răspunsul e simplu: nu s-a schimbat nimic, doar că nu mai percepi starea de fericire, pentru că te-ai confundat cu ea.
Semnele fericirii iniţiale (F1) apar, din cînd în cînd în cînd şi în F2, de foarte scurtă durată însă. Aşa te poţi verifica dacă eşti sau nu fericită. Emoţii şi trăiri mai puternice cînd te întreabă la telefon: ce faci Dragoste?, senzaţia că te scurgi cînd îţi şopteşte că te iubeşte, dorinţe alfaerotice ascunse (dorinţe erotice primordiale), nevoia de a fi permanent cu el.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Suna bine alfaerotism si metaerotism. Iubesti?

Anonim spunea...

Ceea ce se poate spune este ca sunt fascinat. Imi place tot ce simt si tot ce se intimpla in jurul meu. Sunt un norocos? Se poate spune si asa, dar uneori e destinul depinde doar de tine. Eu doar cred ca pot face fericita orice fata care imi tulbura viata.